כרובית וברוקולי הינם ירקות נגועים ביותר וקשים לניקוי עקב המבנה המורכב שלהם. האם יש דרך להכשירם לאכילה? ח' בשבט תשע"ה 28/01/2014 | הרב יעקב ועקנין |
|
כרובית וברוקולי מגידול רגיל: כרובית וברוקולי הינם ירקות נגועים ביותר וקשים לניקוי עקב המבנה המורכב שלהם – אלפי פרחים זעירים המחוברים ע"י מאות גבעולים לענפים. מבנה ירקות אלו מספק מקום מסתור לחרקים ומקשה על הבדיקה והניקוי. נסיונות רבים הוכיחו שהשריית ירקות אלו במי מלח או בחומץ אינה יעילה כלל והחרקים נשארים שלמים בינות לרווחים. יתירה מזו, גם הבהוב על גבי האש אינו יעיל כיוון שאף על פי שחרקים רבים ימותו ע"י חום האש, אך צפיפות ולחות הירק תגן עליהם מפני האש וגופם ישאר שלם, ולהלכה אין הבדל בין חרק חי או מת. אי לכך ובהתאם לזאת רצוי שגם בכרובית וגם בברוקולי נשתמש רק בקלחים שלהם ולא בפרחים הבעיתיים. כיצד נשתמש בקלחים? מורידים את הפרחים עם הגבעולים הדקים וכל העלים הקטנים וזורקים אותם כך שיתקבל קלח מפוצל לענפים עבים ללא מקומות מסתור. כרובית וברוקולי קפואים: אף על פי שמפעלים להקפאת ירקות משתמשים בדרך כלל בירק מטיב מעולה, גם הם לא יכולים להבטיח ירק נקי כיוון ששם שוטפים את הירקות באמצעות זרמי מים, ותהליך זה לא יעיל להוציא את החרקים מבין חריצי הפרחים. כרובית וברוקולי מעובדים: אמנם מפעלים לעיבוד כרובית וברוקולי מנקים את הירק בשטיפות מים חזקות, אך אין בתהליך זה להבטיח את ניקוי הירק באופן מוחלט, ולכן למרות שירקות אלו נקצצו ועובדו עם ירקות אחרים או עורבבו עם חמוצים המכילים כרובית או ברוקולי, מן הראוי שלא להשתמש בהם. כרובית וברוקולי מגידול 'נקי מחרקים': כרובית או ברוקולי הגדלים בגידול מיוחד בחממות סגורות היטב ותחת פיקוח כשרות גבוה וקפדני – באופן רגיל מוחזקים כנקיים מנגיעות, אך טוב לשטוף אותם חיצונית בזרם חזק כדי לוודא שלא ישארו שום זבובונים על פרחי הכרובית. לסיכום: אין שום פיתרון הלכתי לניקיון כרובית וברוקולי מגידול רגיל, ולכן כל אדם וכל עקרת בית ימנעו עצמם מירקות אלו הגדלים בגידול רגיל וירכשו רק מגידולים מיוחדים בחממות סגורות כמו חסלט, גוש קטיף וכדומה. עם זאת, כפי שכתבנו למעלה, ניתן להשתמש בקלחים בלבד ללא הפרחים לאחר שטיפה חזקה.
» בפעם הקודמת למדנו על קפה נמס פרווה |